7 hållbara julklappstips för en sundare jul!

Dela

Allt fler människor har börjat inse allvaret med klimatförändringen och vill skydda vår planet, och därför har det blivit en trend att ge bort hållbara presenter. Här har vi listat 9 stycken hållbara julklappstips som gynnar miljö och plånbok.

 

Vad är en hållbar present?

De flesta familjer har någon form av högtid där de ger varann presenter. Födelsedagspresenter, julklappar och påskägg är bara början på allt vi ger bort, och vi gör vårt bästa för att hitta presenter som både är meningsfulla men också högt upp på önskelistan. En hållbar present kan vara något som man kan återanvända, verkligen vill ha och behöver eller något begagnat som får en ny ägare. Det kan även vara att man skapat något själv.

 

Och varför är det så bra?

5 av de viktigaste anledningarna till att börja ge hållbara presenter…

  • Det minskar åtgången av olika resurser
  • Det bidrar till lägre utsläpp av koldioxid och andra skadliga växthusgaser
  • Det förlänger livslängden på det som redan tillverkats
  • Goodwill och självkänslan ökar
  • Du inspirerar andra att göra samma sak
 

7 tips på hållbara julklappar

1. Ge bort ett hantverk

Att ge bort ett hantverk i julklapp är nog lite underskattat. Det är hållbart på flera olika sätt, du hjälper hantverkaren med sitt levnadsbröd samtidigt som du ger bort något unikt och (oftast) närproducerat.
Det kan exempel vara en fin duk, närproducerad honung, flätade korgar eller stickade tröjor.
 Du kanske själv har skapat något att ge bort? Se bara till att veta vart ingredienserna eller materialet kommer ifrån så att uppskapandet även är hållbart!

2. En utflykt eller upplevelse

En utflykt till något fint ställe brukar vara väl uppskattat. Att ge bort en upplevelser är ofta utmärkt som present eftersom det skapar fina minnen som lever med en. Några hållbara alternativ kan vara camping med tält och stormkök (åretsjulklapp 2020), cykelsemester eller vandring i berg. Inom denna presentkategori finns det många alternativ som är både hållbara och minnesvärda, så det är bara att välja och vraka.

3. Böcker, kurser och annan kunskap

När du ger en present har du chansen att ge något värdefullt som exempel kunskap. Böcker, kurser och utbildningar ger mottagaren nya lärdomar och perspektiv. Varför inte göra det hållbart på alla plan och ge bort något som handlar om att lära sig mer om hållbarhet? Om mottagaren föredrar musik över böcker och kurser kan du ge bort digital musik.

4. Ett medlemskap

En hållbar present behöver nödvändigtvis inte vara en pryl. Att bjuda någon på ett medlemskap någonstans kan vara en toppen present för många då medlemskap kan kosta en del? Det finns mycket att välja på, allt från träning och intresseklubbar till fadder eller månadsgivare. 

5. En bambutandborste från oss

Ja, vi måste ju självklart ha med vår bambutandborste på listan för vad är inte det om en hållbar present att ge bort! Du hjälper till att planerar nya träd, du ger en bambutandborste som är bra för munnen och köper du prenumerationen till mottagaren slipper hen tänka på att byta ut sin tandborste hela tiden! Dessutom minskar man på plastkonsumtion. Hållbart! 

6. Kom överens om att hoppa över presenterna

Detta är också ett alternativ. Gör något roligt ihop i stället. Vill ni inte hoppa över julklappar så kan man minska mängden eller köra julklappsleken och bara ge 1-2 var.
Skänk de klappar ni tänkt att köpa till välgörenhet och kyrkor exempel.

7. Julgodis och jul-korgar

Baka eget julgodis och lägg i söta burkar eller korgar med halm i. Klipp av ett skott från din julgran och lägg i som pynt, lägg några kanelstänger i för doft (det är återanvändbart).
Du kan även göra egen glögg som du kan ge bort!
 
Huslig, hållbar och enkel inslagning

Så blir inslagningen mer hållbar

Det är svårt att låta julklapparna vara oinslagna och därför kommer här några tips på hur du gör inslagningen mer hållbar.

Natursnöre och jute

Matlagningssnöre eller natursnöre som det också kan kallas är inte bara bra i köket. Natursnöre är fint att ha runt om paketen, det är ett naturligt material som bryts ner lätt. Du kan också återanvända det.

Bass och Jute är andra natursnören som är fina på dina klappar. Även snyggt som dekoration!

Gamla skokartonger och tidningspapper

Har du en skokartong ledig? Perfekt! Använd då denne som presentlåda. Simpelt och tidssparande. 
Gamla tidningspapper är perfekt att slå in presenter i, dessutom kan man måla tomteluva på politikerna om du råkar få med sidan om politik! 🙂 

Du kan även vika presentpåsar av papper, såhär gör du.

Har du tänkt att slå in presenterna i aluminiumfolie? BRA, men se till att du samlar upp allt till en stor boll innan det kastas! 

Dekoration!

Dekorera julklapparna med kanelstänger, grankvistar och kålblad för en fin touch!
Har du barn så be dem att måla på inslagningen, detta är väldigt uppskattat både av barnen men också mottagaren.

För ”FROM ME TO YOU skriv med penna direkt på paketen, det funkar lika bra som etiketter som man klistrar på. 

Slutligen, har du fått paket som trots allt har sidensnören och vackert papper på så spara detta och återanvänd om det går! 


Kommentera