5 hållbara trender 2022

Gillar du mode och inredning lika mycket som du gillar miljö och hållbarhetsfrågor så är 2022 året för dig! Stanna kvar så berättar vi mer…
 

Mode
Att vara hållbar har varit en stor trend sedan flera år tillbaka men inom modeindustrin kämpar man fortfarande för att bli bättre på frågan. Ekodrottningen Stella McCartney är bara en de modedesigners som försöker ändra branschen till det bättre! 

Under en visning 2021 som hölls för SS22 visades modeplagg och accessoarer gjorda av svamp upp och Stella var en av de designers som förespråkade denna oändligt förnybara resurs för veganläder. Fördelen med att använda svamp som läderimitation är att de oftast är biologiskt nedbrytbara och tillverkas av spill som annars skulle ha slängts.

Har svampläder ännu inte dykt upp på din radar så kommer det garanterat göra det under året då, enligt Marika Cederlund: moderedaktör, menar att svampläder är på frammarsch.

svampläder
Bild på svamptextur

Inredning
En annan trend vi kommer höra och se mer av 2022 speciellt inom inredning är ”pappersinredning”. Redan nu kan man handla inredning gjord i papper och pappersgarn och hos Woodnotes har man sedan ett tag tillbaka kunnat handla stilrena mattor, möbelklädslar, kuddar, loungestolar, textilier och konstfulla draperier i ekologiskt pappersgarn. H&M Homes har tagit fram dekorativa skulpturer och unika blomkrukor gjorda av återvunnet papper. 
Att använda papper som material är både miljösmart och billigt men hur hållbar är egentligen möbeln? Va tror du om denna trend?

Resa
2021 hördes ordet hemester överallt, då man inte kunde resa utomlands som man ville så semestrade man runt om i landet och besökte platser i Sverige som man aldrig hade varit på.

Har du missat detta så står hemester för just semester nära hemmet. 

I år däremot förväntas man kunna resa utomlands igen och enligt flera undersökningar så verkar tågluffandet bli trendigt igen. I stället för att sitta på ett flygplan så vill man hellre åka i tåg, dels för flexibiliteten med framför allt för att gynna miljön.

Mat
Även mathandlande kommer bli mer hållbart. Att ta hand om mat svinn är just nu hetare än nånsin och vi har sett fler aktörer ta hand om svinnet, göra mat på det och sälja färdig lagad matlådor. Ica har gjort det ett tag och nu följer även enstaka företag denna fantastiskt miljösmarta trend! 

Det finns även appar och andra mattjänster som ägnar sig åt samma tjänster.

Företag och Affär verksamhet
Även i företagsverksamheten kan vi se tydliga trender för mer hållbara lösningar. Exempel så väljer fler företag att klimatkomensera (se klimatkomensering här). Man kan klimatkompensera frakt, produkter och resor. 
Det diskuteras även om klimatanpassad fraktalternativ och flera e-handlar har redan det som alternativ. 

Det nya året har bara börjat och vi tror att vi kommer se en förändring i de flesta branscher när det kommer till miljö och hållbarhetstänk. Vilken trend gillade du bäst? Kommentera och dela gärna!

Dela

Kommentera