Är Bambu som material Miljösmart?

Dela

Bambu har sedan många år tillbaka använts som material och råvara inom bygge, medicin, textil och matlagning för att bara nämna några. Men vad är bambu för material egentligen och hur säker kan man vara på dess miljöpåverkan? 

Bambu har de senaste åren blivit supertrendigt att använda inom både mode och inredning på grund av dess positiva miljöpåverkan men trots att bambu sägs vara ett miljövänligt material så är det många som fortfarande tvivlar på dess inverkan. Vi har djupdykt i frågan;  Finns det ekologisk bambu? Hur påverkar bambu miljön? Ska man alltid välja bambu som materialkälla? 

Grundfakta om Bambu – Vad är bambu?

Bambu är ett slags gräs som odlas ungefär som potatis här hemma. Bambun växer minst 7 meter per år och vid 35 meter, då bambun är fullvuxen, sågas den ner och skjuter sedan nya skott. Då bambu är extremt snabbväxande så kan man skörda en större mängd utan någon större påverkan. Bambun är naturligt antibakteriell och suger upp minimalt med vätska, detta är bara en av många fördelar med att odla och använda som material

Bamburoten går att plantera på jordar som tidigare förstörts av exempel avverkning och erosion. Dessutom bidrar Bambu till en minskning av CO2 genom att absorbera 5% mer koldioxid än andra växter och ge ut 35% mer syre i luften än träd, bra va!

Är bambu ett ekologiskt material?

För att bambun ska kunna klassas som ekologiskt är det många kriterier som måste uppfyllas och allt som är tillverkat av bambu är nödvändigtvis inte miljövänligt, så va noga när du väljer.*

Det som man ska tänka på är hur produkten framställts.

bambu material
Bild av Mufid Majnun. Indonesien

Klimatsmart bambu checklista

  • Bambun är odlad, inte skövlad 
  • Rättvisemärkt
  •  Fri från lim med formaldehyd
  • Leta efter märken som Svanen, EU EcoLable eller Bra Miljöval.

           Bambuns miljöfördelar 

  • Går att plantera på skadad jord
  • Växer extremt snabbt
  •  Behöver minimalt med vatten
  • Absorberar 5% mer CO2 än andra växter
  • ..och ger ut 35% mer syre än andra träd

Olika processer att hålla koll på 

Inredning/köksartiklar
Det finns många produkter inom inredning/köksartiklar som är gjorda i bambu, tex skärbrädor eller större inredningsdetaljer. Då dessa oftast är limmade är det viktigt att undersöka vad för typ av lim som används för att framställa produkten. Fråga i butiken om du inte kan läsa dig till det.

Textilier
Har ni ännu inte testat underkläder i bambu så är det ett måste! Bambutextiler är extremt mjuka och sköna och har blivit riktigt populära men även här bör du undersöka framställningen av plagget innan du köper det.

Bambutextil är som många vet ett naturfiber. ”Jättebambu” eller Mosobambu som den egentligen heter används främst inom textilbranschen då den blir fullvuxen bara efter 3 månader och kan växer ut till sin fulla längd flera gånger per år. Bambutextil tillverkas ungefär på samma sätt som på lin eller hampa och man kan göra det mekaniskt eller på kemisk väg. Den miljövänliga processen sker mekaniskt. 

När man tillverkar bambutextil på det mekaniska sättet krossar man bambustammen under hög temperatur och använder naturliga enzymer så att man sedan kan ”kamma” fram naturliga fibrer och spinna garn. 

Den mindre miljövänliga processen kallas ofta för viskosmetoden och innebär att man kokar bambublad samt bambuskott i starka kemiska lösningsmedel som natriumhydroxid (NaOH – även känd som kaustiksoda eller lut) och koldisulfid i en kombination med flera steg av blekning.

Bambu

Våran Bambutandborse

Våra bambutandborstar består av högkvalitativa Moso bamburåvaror. Borstens material är biologiskt nedbrytbara gröna kompositborst av bambufiber. Borsten är helt biologiskt nedbrytbar och uppfyller gällande krav på grönt, miljöskydd samt har lågt koldioxidutsläpp.

TioTräd är ett koncept för att minska plastförbrukning och avskogning. Hos oss kan du prenumerera på en klimatsmart tandborste och plantering av 10 träd varannan månad för endast 59 kronor.

Dela

Kommentera