Den gamla skräplagen förnyas och blir tuffare.

Artikelförfattare
Annah Jansson

Dela

Varje år slängs cirka en miljard fimpar i naturen, på gator och på torg runt om i Sverige, vilket gör det till vårt överlägset vanligaste skräp att hitta i naturen. Snart kan detta komma att ändras..

2011 träde en ny lag i kraft, den så kallade nedskräpnings-lagen.  Denna lag bestämdes i hopp om att förbättra och påverka människans syn på miljön och stoppa nedskräpningen runt om i landet. 

”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till”.
15 kapitlet, paragraf 26 miljöbalken.

 

 Med skräp menas både mindre föremål som exempel glas, papper, engångsgrillar och större föremål som byggavfall, möbler och hemelektronik. Trots detta så kan man fortfarande hitta all typ och form av skräp runt om i naturen. Enligt 29 kapitlet, paragraf 7 miljöbalkan är straffet för att skräpa ned på offentlig plats böter på 800 SEK och i de värsta fall fängelse upp till ett år. 

nedskräpning

Det slängs ungefär 1 miljard fimpar på gatorna i Sverige varje år. Från och med 1 januari 2022 kommer detta bli straffbart.

Den 1 januari 2022 ändras lagen om nedskräpning

Den 22 september 2021 beslutade riksdagen att från och med den 1 januari 2022 förnyas lagen om nedskräpning och blir tuffare. Då kommer det även bli straffbart att slänga fimpar, snus och tuggummi på offentlig plats. Boten är på 800 SEK och för de mer allvarliga fallen kan straffet bli fängelse upp till 1 år.  Till pressmeddelandet.
”Den som begår en gärning som avses i 7 § döms för nedskräpningsförseelse till penningböter, om nedskräpningen är att anse som mindre allvarlig”.
29 kapitlet, paragraf 7a miljöbalken.

Under 2020 bötfälldes 87 personer för nedskräpning i natur runt om i landet, detta enligt en undersökning som Håll Sverige rent gjorde tidigare i år. 
Så, kommer den nya lagen att hindra människor från att skräpa ner? Vi hoppas självklar det!

 

Vi på Tio träd tycker att det är sorgligt att man måste ha straffbara lagar för att människan inte ska skräpa ner. Vi lever i en tid då miljöfrågan är ett extremt viktigt ämne och det är på hög tid att alla tar sitt egna ansvar kring miljön och uppstädning av den.

Vi hoppas att du som läst detta inlägg delar med dig och sprider budskap om vår tjänst och om hur ni hjälper till och bidrar till nya skogar!  Må gott!

Dela

Kommentera