Flygande brandmän: Drönare ska hjälpa till med att bekämpa skogsbränder

Dela

Varje år drabbas flertal länder av extrema bränder. Oftast är det svårt att komma åt bränderna för att hinna släcka de i tid, därför ska drönare hjälpa till att bekämpa bränder där brandkåren inte kommer åt.

Sedan några år tillbaka har staten använt sig av drönare i räddningstjänsten. Till en början så använde man drönare för att få en bättre överblick vid ”missing people” eller drunkningsolyckor. Idag är det allt vanligt att använda drönare för mer än så, bland annat används drönare för att släcka bränder där brandkår inte kommer åt.

Drönare som flygande brandmän:
I Kanada sker mer än 8000 skogsbränder varje år, där började man använda drönare som flygande brandmän redan för några år sedan, vilket har underlättat när brandkåren inte når fram i tid skriver skogsaktuellt.se
Tre olika drönarna som McCullochs brandbekämpnings företag i Kanada använder är 

* DJI S900 hexacopter som har sex roterande blad och en m36 megapixel Sony A7R full frame kamera. Klarar lättare uppdrag på 15 minuter.
DJI Matrice 600 som är i luften omkring 30 minuter med hastighet kring 60 kilometer per timme. 
Turboace Matrix E drone med en Sony A7 kamera, som väger mindre och kan arbeta upp till en halvtimme och uppnå hastigheter på 100 kilometer per timme.

 

Drönare
Drönare

Bekämpning av skogsbränder


Stiftelsen Skogsbrukets Forskningsinstitut Uppsala startade igång sitt projekt under december 2020 som beräknas vara utvecklat och redo för användning novemer 2021. Vinnova skriver: ”Syftet med detta projekt är att utveckla drönare med god kapacitet att hantera eftersläckningen efter skogsbränder för att minska att nya bränder blossar upp”.

Planen är att dessa drönare ska kunna transportera en betydande mängd vatten samt utrustas med sensorer som tillåter operatören att bedöma brandhärden. Drönarna ska användas för att förenkla släckningsinsatsen, skydda brandmännen mot skador och spara tid och resurser.
Jämfört med släckning med brandbil kommer drönare att minska insatsens CO2 utsläpp.

Intressant snabbläsning: Lagstiftning för drönare vid brandbekämpning.  

Drönare
Drönare

Regler att förhålla sig till.

Drönare som hjälper till vid räddningsinsatser har som sagt blivit det nya normala och först nu har en ny EU-förordning sats. Från och med 1 januari 2021 får du som privatperson som äger en drönare inte flyga drönare i närheten av räddningsinsatser, drönaren måste hålla 500 meters avstånd till pågående räddningsinsats. Detta gäller oavsett om räddningstjänsten använder drönare eller inte.
Läs gärna mer här.

Dela

Kommentera