Därför ska du ska välja en bambutandborste istället för en i plast

Argumenten är många!

Sophie TioTräd

Artikelförfattare
Sophie Wallmark

Dela

Plast är en billig, viktig och värdefull resurs som underlättar vår vardag på flera sätt. Idag används dock materialet på ett sätt som inte är hållbart och har blivit till en livsstil för engångsbruk. Enligt National Geographic så blir hela 91% av all plast bara använd en gång och sedan så återvinns den inte.

TioTräd är ett koncept för att minska plastförbrukning och avskogning. Hos oss kan du prenumerera på en klimatsmart tandborste och plantering av 10 träd varannan månad för endast 59 kronor.

Problemet med plast…

 …är att naturen inte kan bryta ned den, utan istället smulas den sönder till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Över 1 miljon fåglar och hundratusentals däggdjur dör, varje år, på grund av plast i haven. Dessutom kan plasten skada vår hälsa, då forskare har hittat mikroplaster i fisken vi äter. Utöver detta är plasten en källa till att farliga kemikalier sprids i haven, då den dels kan innehålla hormonstörande och cancerogena tillsatser samt fungera som en magnet för andra giftiga kemikalier.

Men! Det finns små åtgärder som på global skala kan göra enorm skillnad – byt ut din plast-tandborste till en biologiskt nedbrytbar tandborste i bambu, så gör vi skillnad tillsammans. 

Detta är en hemsk, men allt vanligare syn oavsett var man befinner sig i världen.

Är din tandborste i plast så är den en miljöbov

Det kan vara svårt att tro att en liten tandborste kan vara en så stor miljöbov men faktum är att plast-tandborsten är ett globalt avfallsproblem. Miljarder tandborstar i plast produceras och slängs varje år för att sedan dumpas i våra hav eller på soptippar, där varenda en förstör vår miljö i cirka 1000 år innan de slutligen bryts ned. 

Som om det inte vore nog, så är plast-tandborstarna ofta tillverkade av polypropylenplast som kommer från icke-förnybara fossila bränslen. Materialet är i princip oförstörbart, vilket innebär att de inte går att återvinna.

Denna enorma miljöpåverkan som plast-tandborstar orsakar passerar de flesta obemärkt förbi. Det är just här som du kan göra ditt avtryck för miljön genom det enkla valet att ersätta den med en tandborste i bambu.

Den tandborste du en gång hade som barn finns alltså fortfarande kvar någonstans, i någon form - och förorenar vår planet.

Plast i vattnet, plast i naturen, plast på stranden… Tyvärr, är inga platser befriade från skräp längre.

Varför är en bambutandborste så mycket bättre?

Först och främst är bambutandborstar ett betydligt mer miljövänligt alternativ än en i plast. Bambu är en naturlig växt och biologiskt nedbrytbar och är således en förnybar och hållbar resurs. Bambun är dessutom en av de snabbast växande trädslagen som finns, så att den skulle ta slut är inget att oroa sig för. 

TioTräd är ett koncept för att minska plastförbrukning och avskogning. Hos oss kan du prenumerera på en klimatsmart tandborste och plantering av 10 träd varannan månad för endast 59 kronor.

Bambu är ett fantastiskt material

Arten som vi på TioTräd använder oss av heter Moso bambu och är helt organisk och växer vilt. Inga gödningsmedel, bekämpningsmedel eller bevattning behövs och pandornas diet påverkas inte. När Moso bambu växer, absorberar den mer CO2 än vad som släpps ut under produktionen. Alla Moso bambuprodukter är därför CO2-neutrala under hela livscykeln. Därmed är Moso bambu det perfekta materialet att använda till skaftet på en tandborste! 

Även om du inte återvinner borsten utan bara slänger den i soporna, görs fortfarande en klar vinst ur miljösynpunkt. Trä bryts ned snabbt och inga farliga ämnen avges vid förbränning, till skillnad från plast. Dock vill vi påpeka att själva borsten är i nylon för bästa möjliga borstning. Man kan dock dra ut stråna med en tång och sortera separat.

Allt som allt – byt till en bambutandborste idag!

Plastföroreningar är ett ohållbart slöseri och har idag blivit centralt i miljöfrågan.

Din plast-tandborste må bara vara en tandborste, men när 7 miljarder människor  tänker på detta sättet blir det en bidragande faktor till den rådande klimatkrisen.

Därför bör du ställa dig frågorna: Vill du fortsätta vara en del av problemet? Vill du att det första du rör vid varje morgon är något som förstör vår enda planet? 

Eller är du redo att ta ett litet steg i rätt riktning för att minska vårt kollektiva plastavtryck? Då är bambutandborsten ditt strå till stacken! 

Dela

Kommentera