20 Tips För Att Minska Din Plastanvändning Under 2020

Reducera din plastkonsumtion för att minska plast i naturen och plastens miljöpåverkan!

Sophie TioTräd

Artikelförfattare
Sophie Wallmark

Dela

Att plastföroreningar och plast i naturen är ett utbrett problem som har stor miljöpåverkan är nog ingen nyhet – men faktum är att det sträcker sig så långt att mikroplaster nu hittats i arktisk is, visar en ny studie.  

Naturskyddsföreningen skriver att åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år och idag beräknas det finnas 150 miljoner ton plast i haven. Hundratusentals djur i haven dör varje år, på grund av detta. Även vi människor drabbas, eftersom plast finns i maten vi äter, i vattnet vi dricker och i luften vi andas. 

TioTräd är ett koncept för att minska plastförbrukning och avskogning. Hos oss kan du prenumerera på en klimatsmart tandborste och plantering av 10 träd varannan månad för endast 59 kronor.

Du kanske har hört talas om…..

… “zero-waste” influencern som konsumerar så lite plast, att fyra års avfall får plats i en burk. Eftersträvansvärt, inte sant?

Dock är nog detta lite väl tufft för en normal person att uppnå, men oavsett så är vår plast-konsumtion inte hållbar. Tillsammans kan vi dock göra skillnad! Vi kommer att dela med oss av 20 tips som du enkelt kan ta efter i strävan mot ett så plastfritt 2020 som möjligt.

En allt vanligare syn…

Hur kan vi minska vår plastanvändning?

Plast är så pass integrerat i vårt dagliga liv att det kan verka omöjligt att förändra det – men nej! Är du utrustad med rätt kunskap, kan du fortsätta leva ditt liv och hoppa på vår “zero-waste, plastic-free” resa – mot en bättre värld! 

 

Här är våra tips för en minskad plastanvändning under 2020

 • #1 – Förstå problemet med plast

Gör din research! Ju mer information du besitter gällande plastens horribla påverkan på miljön, desto mer motiverad blir du att undvika plast. Alla vet att plast inte är bra men försök ta reda på hur. Kunskap är makt och du har makten att förändra över ditt vardagliga liv. 

 • #2 – Spåra din plastförbrukning

Spåra och dokumentera det plastavfall du genererar. Denna visuella påminnelse kan vara ett uppvaknande på din konsumtion.

 • #3 – Byt till en bambutandborste

Flera miljarder plasttandborstar slängs varje år, i deponier eller hav och förorenar vår planet. Därför bör du byta till en miljövänlig tandborste. En bambutandborste är en vegansk tandborste som är är tillverkad av en av de snabbast växande, återanvändbara och hållbara grödorna – bambu! 

Tandläkare rekommenderar oss att byta tandborste varannan månad. Därför är prenumerationen på TioTräds ekologiska tandborste i bambu som du får hem varannan månad idealisk. På köpet planteras 10 träd nya träd för varje bambutandborste du får hem, det vill säga 60 nya träd varje år! 

 • #4 – Bojkotta plastpåsar

Visste du att 1,5 miljarder plastpåsar används varje år bara i Storbritannien? Tänk då i hela världen! Välj istället återanvändbara påsar när du handlar och gör planeten en tjänst. 

 • #5 – Drick plastfritt te

En av världens mest konsumerade drycker är även den en plastbov. De flesta tepåsarna är förseglade med material av plast. 

Byt istället ut till löst blad-te, som både är plastfritt och ofta av bättre kvalitet, för en bättre te-upplevelse. 

TioTräd är ett koncept för att minska plastförbrukning och avskogning. Hos oss kan du prenumerera på en klimatsmart tandborste och plantering av 10 träd varannan månad för endast 59 kronor.

 • #6 – Gå på avfallsfria festivaler

Det krävs inte mer än en blick på tält haven och plastglasen på en festival för att förstå att det finns en mörkare sida. Men visst ska du kunna ha lika kul och gå på festival, fast att du är avfallsfri! Välj “zero-waste festivals” framöver. 

 • #7 – Slopa tuggummit 

Tuggummi innehåller ofta syntetiska kemikalier av plast. Vill du fortsätta tugga plast?

 • #8 – Följ med på gemensam rengöring

Gemensamma ansträngningar kommer vi långt med. Tänk på att varje plastbit som du eller någon annan tar upp, tar bort en potentiell fara för miljön. Hitta din lokala grupp genom att exempelvis söka på “plastfri + din lokala plats” på Facebook eller Google. 

 • #9 – Byt ut ditt tvättmedel till tvätt-nötter

Tvätt-nötter är ett naturlig, icke-förorenande, biologiskt nedbrytbart alternativ till plastförpackade tvättmedel. De verkar genom att släppa ut ett naturligt rengöringsmedel som kallas saponin och till skillnad från syntetiska tvättmedel innehåller de inga otäcka dolda kemikalier.

 • #10 – Ta med din egna kaffemugg

Engångs kaffekoppar är en enorm bidragande faktor till plastföroreningar. De slängs ofta i närmaste soptunna vilket innebär att de inte blir återanvända och istället skadar miljön. Byt till en återanvändbar kaffekopp för ett mer miljövänligt alternativ som du dessutom kan ha med dig var du än går och fylla på när som helst. 

 • #11 – Undvik mikroplaster i hygienprodukter 

Se upp så att dina hygienprodukter inte innehåller mikroplaster. Kolla i innehållsförteckningen efter ämnen som börjar på poly – dessa är plaster.

 • #12 – Bojkotta engångsplast 

År 2021 väntas engångsplast förbjudas men tills dess får du på egen hand ansvara för att undvika dessa miljöförstörare. Plastsugrör, engångsbestick i plast och dylika föremål står, enligt EU-kommissionen, för cirka 70% av allt avfall i havet. 

Dela

Med den nuvarande plastanvändningen runt om i världen så blir mängden plast som läggs på hög och hamnar i våra hav allt större.

 • #13 – Avstå reklam och onödig post

Kan du, precis som många andra, få brevlådan full med onödig papperspost eller reklam som du egentligen kan få via mail? Många av dessa pappersbrev är faktiskt en källa till plast. De innehåller ofta ett plastfönster eller har andra plast-källor involverade. Dessutom är det slöseri av papper!

 • #14 – Välj glasförpackningar

Att köpa exempelvis mjölk som levereras i glasflaskor är ett bra alternativ till plast. Du kan även hitta flera växtbaserade alternativ som är plastfria och därmed har en minskad miljöpåverkan. Många växtbaserade alternativ kan också tillverkas hemma både plastfritt och relativt billigt. 

 • #15 – Byt ut diskborsten till en i trä

… Och gärna med utbytbar borste, för att undvika så lite nytt material som möjligt. 

 • #16 – Sprid vidare

Ett enkelt sätt att multiplicera dina miljövänliga insatser är att sprida vidare meddelandet. Lev plastfritt och sprid vidare ditt plastfria liv här !

 • #17 – Lunchlådan måste inte vara i plast!

Det har blivit allt enklare att hitta lunchlådor i glas men locken är fortfarande ofta i plast. Det finns många miljövänliga alternativ i rostfritt stål som kan värmas i mikron.

 • #18 – Plåster i ekologiskt bambu

Ibland skadar man sig och att plåstra om sig kan vara nödvändigt. Numera säljs ekologiska plåster i bambu, som går att beställa hem från Nutricare Patch.

 • #19 – Plastfria topsar i bambu

Enligt en undersökning av Svenskt Vatten är topsar bland det vanligaste vi slänger i toaletten. Topsen slinker igenom avloppsreningen och skräpar ner våra hav. Tops gjord av bambu är ett bra alternativ då de organiska materialet snabbt bryts ned.

Sist, men inte minst…..

 • #20 – Ge inte upp! 

Klimatångest ökar och den överväldigande känslan av hjälplöshet känns mer och mer för varje ny fördömande rubrik, nyhet och rapport om förekomsten av plastföroreningar och människans ständiga avfall.

Men det är viktigt att upprätthålla hoppet och att leva plastfritt i så stor utsträckning som det bara går. Detta kräver nyskapande och engagemang från människor som DU, som läser det här inlägget för att göra skillnad. 

Fortsätt nu livet men som en klimathjälte och sprid ordet – multiplicera dina ansträngningar och förlora aldrig hoppet! 

Dela

Kommentera