Hur mycket skräp slängs i sverige varje år?

Vi har undersökt saken!

Sophie TioTräd

Artikelförfattare
Sophie Wallmark

Dela

Sverige är ett priviligerat land, i förhållande till många andra länder. Detta är givetvis positivt men ur miljöaspekt kan det också leda till överkonsumtion vilket i sin tur orsakar miljöproblem.

Under 2018 behandlades 4 771 450 ton hushållsavfall, vilket motsvarar 466 kilo per person. Detta är en minskning jämfört med 2017, då det landade på 473 kg per person. Av dessa hushållsavfall, så är lite mindre än en tiondel farligt avfall. Det farliga avfallet är till exempel batterier och kemikalier.

Avfall som inte är farligt kallas för icke-farligt avfall. Uppskattningsvis är hälften av hushållens icke-farliga avfall bland annat av restavfall som inte kan källsorteras, som exempelvis blöjor, bomullspinnar, kuvert, tuggummi och disksvampar. Sådant ska kastas i soppåsen.

TioTräd är ett koncept för att minska plastförbrukning och avskogning. Hos oss kan du prenumerera på en klimatsmart tandborste och plantering av 10 träd varannan månad för endast 59 kronor.

Visste ni att det slängs ungefär 1 miljard fimpar på gatorna i Sverige varje år. Lägger man dessa på rad skulle det räcka från Sverige till Sydafrika och tillbaka igen.. Sluta släng skräp i naturen!

Skräp och plast i haven

 

Skräp som hamnar i naturen eller skräp i haven utgör stor skada på planeten. Enligt Naturskyddsföreningen hamnar åtta miljoner ton plast i haven varje år. I dagsläget  beräknas det finnas upp emot 150 miljoner ton plast i haven. Djur dör och natur förstörs dagligen på grund av detta och även vi människor drabbas då plast finns i den mat, vatten och luft vi får i oss.

Dessutom är plast något som naturen inte ens kan bryta ned, då den istället smulas sönder till mikroplaster som finns kvar i många, många år. Ett exempel är den vanliga och vad man kan tro “oskyldiga” plast-tandborsten. För den tar det cirka 1000 år för en enda att brytas ned. Och tänk då att flera miljarder produceras och slängs varje år för att dumpas i natur och hav. Av denna anledning är en miljövänlig och vegansk tandborste i bambu ett betydligt bättre alternativ.

Avfallstrappan

Det finns något som kallas för avfallstrappan som är bra att utgå ifrån när man vill tänka mer klimatsmart kring allt avfall vi producerar. Avfallstrappan består av följande steg:

1. Förebygg avfall

Steg nummer ett är att förhindra att avfall uppstår från första början. Låt bli att handla så mycket att du behöver slänga massa!

2. Återanvänd dina saker

Återanvänd och handla begagnade kläder hos välgörenhetsorganisationer eller i second hand-butiker.

3. Återvinn materialet i dina saker

Att materialåtervinna materialet är nästa steg. Exempelvis återvinns textilfibern och blir till nya produkter. Perfekt för dina slitna kläder som inte kan återanvändas. Material som är svårare att återvinna, till exempel plast, bör undvikas. Plastens miljöpåverkan är en riktig miljöbov.

4. Återvinn dina saker på annat sätt

Här ingår energiåtervinning och att använda material för konstruktion. I Sverige är vi duktiga på att ta tillvara på energi och värme när vi förbränner avfall och detta ska vi fortsätta med!

5. Bortskaffa ditt avfall

Sista steget är att frakta bort avfallet. Då går det oftast till en avfallsdeponi.

Vi hoppas att du har fått en lite bättre insikt i hur mycket skräp vi tillsammans producerar i Sverige, och hur du som privatperson kan hjälpa jorden så mycket som möjligt genom att ta hand om ditt avfall enligt avfallstrappan. Tack för du tittade in 😊.

Dela

Kommentera